ESTÜ'den Haberler

2023 Emniyeti Gözden Geçirme Kurulu Toplantısı

2023 Emniyeti Gözden Geçirme Kurulu Toplantısı

Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde faaliyetlerine devam eden Onaylı Eğitim organizasyonu (ATO), Onaylı Bakım Kuruluşu (145), Hava Seyrüsefer Hizmet Sağlayıcısı-AIM (SEYRÜSEFER), Hasan Polatkan Havalimanı (14A) ve Havalimanı Terminali (33B) Emniyet Yönetim Sistemleri kapsamında 26.09.2023 tarihinde Emniyeti Gözden Geçirme Kurulu (EGGK) Toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Toplantıya Sorumlu Müdür Prof. Dr. Öznur USANMAZ başkanlığında, pilotaj bölümü, havalimanı, hava aracı bakım kuruluşu, hava seyrüsefer hizmet sağlayıcı kuruluş ve terminal kuruluşu emniyet yönetim sistemi yöneticileri ve operasyon hat yöneticileri katılım sağlamıştır. Havacılık faaliyetlerinde istenmeyen olayların yaşanmasının önüne geçilmesi veya kabul edilebilir sayılara indirgenmesi amacı ile her havacılık kuruluşundan kendi operasyonlarına özgü “Emniyet Yönetim Sistemi (EYS)” kurması istenmektedir. 28172 sayı 13/01/2012 tarihli Resmi Gazete ile yayınlanan Sivil Havacılıkta Emniyet Yönetim Sistemi Yönetmeliği (SHY-SMS), SHGM tarafından yayımlanan Havaalanlarında Emniyet Yönetim Sisteminin Uygulanmasına İlişkin Talimat (SHT- SMS/HAD) ve Ticari Hava Taşıma İşletmeleri, Uçuş Eğitim ve Bakım Kuruluşlarında Emniyet Yönetim Sisteminin Uygulanmasına İlişkin Talimat (SHT-SMS) gereği EYS kurmak ve uygulamak havacılık işletmeleri için yasal zorunluluk haline gelmiştir.

Emniyeti Gözden Geçirme Kurulu Görevleri

EGGK, stratejik öneme sahiptir ve politika, kaynak sağlama, organizasyonel performans izlemesi gibi konularla ilgilenir. İstisnai durumlar gerektirmediği takdirde yılda en az iki defa toplanır. EGGK’nın görevleri şunlardır: a) EYS uygulama planının etkinliğini ve gerekli düzeltici faaliyetlerin zamanında yerine getirilmesini takip etmek, b) Organizasyonun emniyet politikası ve hedefleri doğrultusunda emniyet performansını gözlemlemek, c) İşletmenin ana bir süreç olarak açıklanan emniyet yönetimi önceliğini destekleyen, emniyet yönetimi sürecinin etkinliğini gözlemlemek, ç) Alt yükleniciler tarafından yerine getirilen eylemlerin emniyet gözetimlerinin etkinliğini takip etmek, d) Mevzuat gerekliliklerinin üzerinde emniyet performansına erişebilmek için gerekli kaynakları sağlamak.