Havalimanı

Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı (hph.eskisehir.edu.tr)

IATA Tanıtım Kodu: AOE
ICAO Tanıtım Kodu: LTBY
Meydan Yüksekliği: 2580ft
Pist İstikameti: 09/27
Pist Uzunluğu: 3000 mt
Pist Genişliği: 45 mt
Pist Kaplaması: Asfalt
Şehir merkezinden uzaklık: 2.7 NM
Koordinatlar: 394845N - 0303114E

Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nın trafiğe açılışı, Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin temellerini oluşturan Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu'nun (SHMYO) 1986 yılında kurulmasına dayanmaktadır. 1989 yılında “Eskişehir Anadolu Havaalanı” adıyla trafiğe açılan havalimanının temel misyonu SHMYO’nun Pilotaj ve Hava Trafik Kontrolü Bölümlerinin eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi iken bu sayede daha o yıllardan itibaren bölge halkına hava taşımacılığı hizmetinin sunulması da mümkün hale geldi. Nitekim sözü edilen dönemde Imsık Air ve Top Air adlı havayolu işletmeleri “Eskişehir Anadolu Havaalanı” üzerinden İstanbul-Eskişehir-Bodrum ve İstanbul-Eskişehir hatlarında tarifeli seferler düzenledi.

Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı'nın paydaşları, temel misyonu havacılık eğitimi gibi görülse de bu havalimanının hava taşımacılığındaki potansiyelinin hep farkında oldu. Bu kapsamda Eskişehir’de yaşayanların, Belçika’daki hemşehrilerimizin, sivil toplum kuruluşlarının ve iş dünyasının yoğun talepleri üzerine Üniversite tarafından gerekli çalışmalar başlatılarak Havalimanının 2005 yılı içerisinde yurt dışı uçuşlar için uygun standartlara getirilmesi sağlandı. Sonuç olarak Havalimanı 19/09/2005 tarihli Bakanlık Oluru ile geçici hava hudut kapısı olarak ilan edildi ve aynı yıl Eskişehir-Brüksel hattında ilk yurt dışı uçuşlar başladı. Öte yandan çeşitli dönemlerde THY tarafından İstanbul-Eskişehir hattında, Bora Jet tarafından ise İstanbul-Eskişehir-İzmir hattında tarifeli seferler düzenlendi. Havalimanı, trafiğe açıldığı 1989 yılından bu yana eğitim uçuşlarının yanı sıra tarifeli ve tarifesiz yolcu taşımacılığı, hasta nakli, yangınla mücadele, devlet görevlilerinin uçuşları ve hava taksi gibi havacılık faaliyetleri kapsamında sadece Eskişehir’e değil aynı zamanda bölgeye de hizmet vermektedir.

Zaman içerisinde güncellenen uluslararası ve ulusal düzenlemeler kapsamındaki gereklilikleri sağlayan Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı, 2007 yılında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından “Havaalanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliği (SHY-14A)” kapsamında ruhsatlandırılan 21. havalimanı oldu. Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı düzenlemelerini karşılamanın yanı sıra ülkemizdeki düzenlemeler açısından da güvenli ve emniyetli olduğu böylece belgelenmiş olan Havalimanı, dünyada bu ruhsata sahip ilk ve tek üniversite havalimanı olma unvanını aldı [http://web.shgm.gov.tr/tr/haberler/644-eskisehir-anadolu-universitesi-havaalani-isletme-ruhsati-aldi]. Öte yandan havalimanının güvenlik, seyrüsefer, arama kurtarma, yangınla ve kış şartlarıyla mücadele gibi alanlardaki alt yapısı 2008-2010 yılları arasındaki çeşitli yatırım projeleriyle daha da güçlendirildi.

Belçika, Almanya, Fransa ve İstanbul ile Eskişehir arasındaki yolcu talebini daha büyük uçaklarla karşılamak isteyen havayolu işletmelerinin başvurusu ve yukarıda sözü edilen paydaşların yeni talepleri dikkate alınarak 2011 yılında yeni bir alt yapı geliştirme projesi gerçekleştirildi. Bu kapsamda Pist-Apron-Taksi yolu (PAT) sahaları genişletildi ve mukavemetleri artırıldı. 3000 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde olan pist boyutlarına ulaşıldı, yolcu trafiğine hizmet etmek amacıyla apron genişletme çalışmaları da tamamlandı.

2015 yılına kadar “Eskişehir Anadolu Havaalanı” adıyla trafiğe açık olan havalimanı, 09.07.2015 tarih ve 29411 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7758 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla “Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı” adını aldı ve 18.05.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7141 sayılı kanun ile Eskişehir Teknik Üniversitesi’ne bağlandı.

Eskişehir Teknik Üniversitesi, akademik ve operasyonel anlamdaki yetkin insan kaynağı, kurduğu ve geliştirdiği alt yapı ile emniyeti, güvenliği ve halk sağlığını sağlayacak şekilde havalimanı iç ve dış hat işletme görevini başarıyla sürdürmektedir. 

Destinasyonlar

Uçuş rotaları mevsime göre değişiklik göstermektedir. 

 

HPH Yolcu İstatistikleri