Hava Trafik Kontrolü Bölümü

Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Hava Trafik Kontrolü Bölümü ulusal ve uluslararası standartlara uygun hava trafik kontrolörü adaylarını yetiştiren lisans düzeyinde eğitim vermektedir. Öğretim süreci büyük ölçüde hava trafik kontrolörlüğü için gerekli olan temel altyapı dersleri, teorik dersler ve bu teorik derslerin hava trafik kontrol simülatörlerinde uygulamasından oluşmaktadır. Programda öğrencilere günümüz teknolojilerinden yararlanılarak havacılığın temel bilgilerini, hava trafik kontrol yöntemlerini öğretmek, deneysel ve teorik olarak takım çalışması yaparak araştırma ve problem çözme yeteneği kazandırmak amaçlanmaktadır. Verilen eğitimle aynı zamanda hava trafik gecikmeleri, kapasite problemleri, uçak yörünge tahmini-çarpışmaların önlenmesi gibi trafik sistemi problemlerinin çözümlenebilmesi için gerekli bilimsel altyapının oluşturulması da hedeflenmektedir.

Havacılıkta kullanılan uluslararası dilin İngilizce olması nedeniyle Hava trafik kontrolörü adaylarının Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ve ülkemiz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce Level 4 olarak belirlenmiş düzeyde İngilizce bilmeleri gereklidir. Bu nedenle öğrenciler bölüme başlamadan önce Üniversitemiz bünyesinde bir yıl süreyle isteğe bağlı İngilizce Hazırlık Sınıfına devam edebilirler.

Hava Trafik Kontrolü bölümü hem eğitim hem de araştırma-geliştirme olanakları günümüz teknolojisine sahip, aynı zamanda kendi-kendine eğitim olanağı da sağlayan ses tanıma teknolojisi ile donatılmış radar ve meydan kontrol simülatörüne sahiptir. Radar simülatöründe 12 çalışma pozisyonu vardır. Meydan kontrol simülatöründe ise 360 derece görüntü imkânı, 10 adet tavan projektörü ile sağlanmaktadır. Meydan kontrol simülatörümüzde ülkemizin altı adet büyük hava alanı ve bir adet jenerik hava alanı yüklü ve simülasyona hazır durumdadır.

Program kapsamında derslerin önemli bir kısmı bölümün meydan kontrol ve radar kontrol simülatörlerinde bire bir olarak yapılmaktadır. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için son sınıfta “Hava Trafik Uygulamaları I” ve “Hava Trafik Uygulamaları II” derslerini alarak, burada hazırlayacakları, projeleri tamamlamaları ve önce poster olarak sonrasında jüri önünde sözlü sunmaları gereklidir.

SHGM tarafından onaylanmış eğitim planındaki teorik ve uygulamalı derslerini tamamlayan öğrenciler, SHT-ATCO/EĞİTİM talimatına göre Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü bünyesindeki hava trafik kontrol ünitelerinde zorunlu stajlarını gerçekleştirirler. Öğrenciler ünite stajları ile kazanmış oldukları teorik bilgileri ve simülasyon ortamında edindikleri deneyimleri aktif olarak gerçek hayattaki hava trafik kontrol ünitelerindeki stajları ile de pekiştirirler.

Program kapsamında derslerin önemli bir kısmı bölümün meydan kontrol ve radar kontrol simülatörlerinde, her bir öğretim elemanına iki öğrenci düşecek şekilde bire bir olarak yapılmaktadır. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için son sınıfta “Hava Trafik Yönetimi için Geliştirme Uygulamaları” ve “Hava Trafik Kontrol ve Operasyonlarının Simülasyonu” derslerini alarak, burada hazırlayacakları, projeleri tamamlamaları öncelikle poster olarak sonrasında jüri önünde sunmaları gereklidir.

ESTÜ Hava Trafik Kontrolü Bölümü, Türkiye’deki devlet üniversiteleri içinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından SHT-ATCO/EĞİTİM talimatına göre yetkilendirilmiş ve “Hava Trafik Kontrol Eğitim Organizasyonu Sertifikasına” sahip tek lisans programıdır. Bu yetki kapsamında lisans öğrenimlerini tamamlayarak mezun olan öğrenciler “SHY-65-01 01 Hava Trafik Kontrol Hizmetleri Personeli Lisans ve Derecelendirme Yönetmeliği” göre Hava Trafik Kontrolör Lisans sınavına girmeye hak kazanırlar.

Bölümün web sayfası: htk.eskisehir.edu.tr