ESTÜ'den Haberler

Erasmus Deneyim Paylaşım Etkinliği 2023

Erasmus Deneyim Paylaşım Etkinliği 2023

2-11 Mayıs 2023 tarihleri arasında, Fakültemiz öğrencilerinden Erasmus Programına katılanların deneyimlerini paylaştıkları bir etkinlik serisi düzenlenmiştir. Etkinlikte sunum gerçekleştiren öğrencilerin sunumları ve Erasmus Programı hakkındaki görüşleri aşağıdaki paragraflarda yer almaktadır.
 
Üniversite bünyesinde bulunan her bir insanın asli görevi gelişim odaklı olmaktır. Böyle bir düşünce yapısı ile öncelikle kendimizi ardından çevremizi geliştirecek eylemlerde bulunmalıyız.
Erasmus programı hem akademisyenlerin hem de öğrencilerin yararlanabileceği gelişim imkanlarından biri. Farklı dil ve kültür yapısına sahip insanlar ile çalışma imkanı veren bu program kişinin yapacağı işlerde daha kapsayıcı düşünmesini sağlayarak dünya ile eş güdümlü ve geleceği düşünerek karar vermeye zorlar bir nevi.
Kendi açımdan konuşmak gerekirse yurt dışında farklı bir eğitim kurumunda faaliyet göstermek ve düzenine tam olarak hakim olmadığım bir şehirde günlük hayatımı idame ettirmek bana ilk günden itibaren yüksek seviyede sorumluluk bilinci yükledi. Sosyal hayatta karşılaştığım çeşitlilik sayesinde de gelecek yaşantımda iletişim kurmak konusunda bana büyük bir özgüven sağladı.
Daha önce de belirttiğim üzere Erasmus programı gelişmek için bir araç, bir imkan. Ben bu araçtan yararlanıp hayatımda çok değer verdiğim insanlar tanıyıp, tecrübeler edindim. Siz de Erasmus programını bir araç gibi kullanıp edindiğiniz bilgi, deneyim ve tecrübelerle hem kendinizi hem de etrafınızı geliştirip, güzelleştirebilirsiniz.
Image 1 Image 2 Image 3
Merhaba,
Ben Havacılık Yönetimi son sınıf öğrencisi Sultan Adıgüzel. 2022-2023 yılı güz döneminde Erasmus+ Projesi kapsamında Polonya’nın Czestochowa şehrinde Erasmus yapma şansı elde ettim. Erasmus, lise yıllarından beri hayalini kurduğum ve gitmek istediğim bir projeydi. Eğitim hayatımın son yılında gitmemin okulumu uzatma gibi bir dezavantaj yaratacağını bilmeme rağmen tereddütler içinde bu maceraya başladım. Ancak şu an dönüp baktığımda bana getirilerinin yanında okulu bir dönem daha uzatmamın bir önemi olmadığını görüyorum.
Erasmus benim hayatıma yeni bakış açıları katan, çok değerli insanlar tanımamı sağlayan ve beni daha özgüvenli yapan bir serüven oldu. Bambaşka bir eğitim sisteminde ders almakta ayrı bir deneyimdi. Yaklaşık 5 ay geçirdiğim Avrupa’da 13 ülke gezme şansı elde ettim. Gezdiğim sırada edindiğim her bir tecrübe gelecekteki planlarıma katkı sağlayacak, bakış açımı genişleten birer parçaya dönüştü.
Farklı ülkelerden farklı kültürlerden insanlarla İngilizce iletişime geçmek, farklı aksanlar duymak da benim gibi bir havacılık öğrencisi için önemli bir deneyimdi.
Erasmus her öğrencinin tatması gereken bir süreç. Çünkü farklı düşünen insanlar içerisinde zaman geçirmek, onları gözlemlemek sizin de farklı bakış açıları kazanmanıza yardımcı oluyor. Ayrıca vaktimizin en bol olduğu öğrencilik yıllarında hem gezmek hem de eğitim almak için muhteşem bir yol. Giden herkesin memnun kalacağına ve özlemle hatırlayacağına eminim, TIPKI BENİM GİBİ 😊
Image 1 Image 2
Merhaba,
Ben Havacılık Yönetimi son sınıf öğrencilerinden Görkem Parlak. 22-23 yılı güz döneminde Erasmus+ projesi kapsamında Polonya’nın Czestochowa kentinin Teknoloji Üniversitesi’nde eğitim alma fırsatı buldum. Daha önce yurtdışına çıkmamış biri olarak elbette gitmeden önce bazı tereddütlerim vardı. İlk bir haftadan sonra ise tereddütlerimin hepsi ortadan kalktı. Farklı kültürlerden insanlarla sürekli iletişim halinde olmak, %100 İngilizce derslere devamlı katılım sağlayarak kendimi havacılık dışı alanlarda da geliştirme şansı elde etmek, birçok Avrupa ülkesini gezip insanlarıyla tanışmak, kültürlerini yakından tanıyıp gözlem yapma şansı elde etmek gibi unsurlar kişisel gelişimim açısından fazlasıyla olumluydu. Erasmus benim için, imkanlar dahilinde her öğrencinin mutlaka tecrübe etmesi gereken ve değeri Türkiye’ye döndükten sonra çok daha iyi anlaşılan bir süreç. Gerek hibe durumu, gerekse öğrencilik durumundan dolayı hayatımızın geri kalanında bu kadar boş zamanı bulamayabiliriz diye düşünüyorum. Orada bulunduğu 5 aylık süre zarfında en büyük derdi; ‘’Bu ay hangi ülke-leri- gezsek acaba?’’ olan biri olarak en büyük tavsiyem ise, Erasmus fırsatınız varsa mutlaka değerlendirmenizdir. Gitmediği için pişman olanı çok duydum ancak gittiği için pişman olanı asla.
Image 1
Merhaba ben Sude, okulumuzda Havacılık Yönetimi bölümü 2. Sınıf öğrencisiyim.
2022-2023 yılının güz dönemini Polonya’nın Rzeszow şehrinde Rzeszow Teknik Üniversitesi’nde geçirdim. Küçük bir yer olsa da üniversitenin düzenlediği etkinlikler, buluşmalar ve geziler sayesinde çok eğlendim. Üniversite öğrencilerine ücretsiz olan eğlencelerden ve spor faaliyetlerinden yararlandım. Ayrıca masraflarım diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha azdı. Kaldığım şehirden Polonya’nın neredeyse her yerine tren ile kolayca ulaşım sağlayabiliyordum, Polonya’dan da diğer Avrupa ülkelerine ulaşım sağlamak ucuz ve kolaydı. Bu sayede birçok Avrupa ülkesine seyahat etme şansım oldu Hem okulda hem de yurtta başka kültürlerden insanları yakından tanıma fırsatı yakaladım. Okulda genelde Polonyalı öğrencilerle değil, değişim programı için açılmış ayrı bir sınıfta eğitim gördük. Bunun sayesinde dersler tahmin ettiğimden daha rahat geçti. Hocalarımız bizlere karşı anlayışlı ve toleranslıydı. Bu sayede gezmeye daha çok vakit ayırabildim. Yurtlar apartman dairesi şeklindeydi. Benim kaldığım evi 3 kişi paylaştık. Okuldaki Erasmus Ofisi de çok ilgiliydi. Her sorunumuza yardımcı oldular. Hayatımda geçirdiğim en farklı ve faydalı dönemlerden biriydi. Erasmus programını ve Polonya’da Erasmusu bütün öğrencilere şiddetle tavsiye ediyorum. Bu fırsatı bana veren okuluma çok teşekkür ederim…
Image 1 Image 2 Image 3 Image 4
Merhabalar,
Ben Bedirhan Sadi ÖZBEK. Havacılık Yönetimi öğrencisiyim. Son senemin güz döneminde Erasmus programı ile Çekya’nın Pardubice şehrinde yarım dönem eğitim gördüm. Buradaki okulum her ne kadar yarım dönem uzamış olsa da kesinlikle buna değen bir deneyim oldu.
Şöyle ki, neredeyse altı ay farklı bir ülkede, farklı bir dil, farklı bir kültür, farklı insanlarla yaşamak nasılmış bunu görmüş oldum. Farklı milliyetten arkadaşlar edindim, değişik geleneklere, alışkanlıklara tanıklık ettim. Hiç Türkçe konuşmadan, farklı vizyon ve sisteme ait bir eğitim anlayışı içerisinde okuluma gidip, derslere katılıp, sınavlarımı ve ödevlerimi yaptım. Tüm bu süreç için gitmeden önce ne kadar çok soru işaretine sahip olsam da bu soru işaretlerinin hepsi tek tek başarılı bir şekilde ‘’tik işaretine’’ dönüştü.
Bu fırsatı belirli sayıda arkadaşımız yakalayabiliyor olsa da bu şanslı arkadaşlarımız, kesinlikle kendisine bir ömür boyunca yetebilecek anı biriktirecektir. Belki de bir daha görme şansı olmayacağı ülkeleri, şehirleri görecektir. Ülkemizde bulunmayan etkinliklere ya da özel günlere dahil olma şansı yakalayacaktır. Benim açımdan böyle gelişti, her an ve tüm hepsi için çok şanslı hissediyorum.
Her ne kadar maddi-manevi zorluklar, resmi işlerin uğraştırıcı olması, diğer çekinceler aklımıza gelse de, eğer bu şans ayağınıza geldiyse hayır diyemeyeceğiniz ve denmemesi gereken bir deneyim diyebilirim. Çünkü gitmeden önceki sen ile geldikten sonraki sen çok farklı olacaksın…
Image 1 Image 2
Merhaba arkadaşlar, ben Havacılık Elektrik ve Elektroniği bölümünden Muhammet Faruk KILIÇCIOĞLU. 2. sınıfın güz dönemi Litvanya'nın Kaunas şehrindeki Aircraft Maintenance Engineering Bölümü'ne Erasmus için gittim. Her insanın hayatında en az bir kere yurt dışında yaşaması gerektiğini düşünüyorum. Farklı kültürler tanımak insanın kendini geliştirmesi için çok önemli. 17-18 ülkeye gidip 25 şehir gezdim ve yaşıtlarımın hayat tarzını görmek hayata daha geniş bir açıdan bakmamı sağladı.Okulu 1 dönem uzatmaya değdiğini düşündüğüm için her öğrenciye Erasmusu öneriyorum ve bu deneyimi gerçekleştirmemde vesile olan herkese teşekkür ediyorum. Kazanamazsanız da üzülmeyin. Biliyorum ki bu yazıyı okuyan her genç hayallerini gerçekleştirecek.
Image 1 Image 2 Image 1 Image 1 Image 1

    

Üniversite / Öğrenci Sunum Dosyası
Çek Cumhuriyeti / University of Pardubice - Bedirhan Sadi ÖZBEK (HY)    İndir
Polonya / Rzeszow University of Technology - Sude AKTAŞ (HY)    İndir
Polonya / Czestochowa University of Technology - Sultan ADIGÜZEL ve Görkem PARLAK (HY)    İndir