TUBİTAK 1001 Proje Kabulü (2022-1)

Hava Trafik Yönetiminde Çakışma Çözüm Yöntemlerinin Uçakların Yakıt Tüketimi ve Emisyonları Üzerindeki Etkisinin Optimizasyonu başlıklı proje başvurusu 2022-1. Dönem yapılan başvurular arasında desteklenmesine karar verilen proje olarak kabul edilmiştir. Proje ekibini kutlar başarılarının devamını dileriz.

Proje Yürütücüsü:

Prof. Dr. ÖZNUR USANMAZ
ESTÜ - Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Hava Trafik Kontrolü Bölümü

Proje Araştırmacıları:

Prof. Dr. MÜJGAN SAĞIR
ESOGÜ - Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü
Prof. Dr. ENİS T. TURGUT
ESTÜ - Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Uçak Gövde ve Motor Bakımı Bölümü

Proje Bursiyeri:

Arş. Gör. MUSTAFA ÖZDEMİR
ESTÜ - Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Hava Trafik Kontrolü Bölümü

Bu projede, bir hava sahasında uçmakta olan tüm uçaklar için muhtemel çarpışmaların tespit edilmesi ve bu risklerinin yakıt ve emisyonlar gözetilerek giderilmesi amaçlanmaktadır. Çarpışma riskleri giderilirken yakıt ve emisyonları minimize eden en iyi uçuş yönü, hız ve irtifa değerleri araştırılmaktadır. Proje kapsamında istenen amaca ulaşabilmek için matematiksel model ve sezgisel algoritmalar geliştirilecektir. Matematiksel model ve algoritmaların sonuçlarının tutarlılığının ve geçerliliğinin sınanması için RAMS (Reorganized ATC Mathematical Simulator) aracılığıyla hızlı zamanlı simülasyon çalışmaları, modelin gerçek uçuş şartlarında uygulanabilirliğinin ve insan-makine etkileşimi sonucu ortaya çıkabilecek farklılıkların incelenmesi için BEST (Beginning to End for Simulation and Training) aracılığıyla gerçek zamanlı simülasyon çalışmaları gerçekleştirilecektir.
Proje kapsamında geliştirilecek matematiksel model ve algoritmaların hayata geçirilmesiyle, kontrolörlerin iş yoğunluğu, zaman kısıtı, yorgunluk, stres ve dikkat dağınıklığı gibi durumlarda bile en doğru kararı almaları desteklenerek yakıt ve emisyon açısından en uygun strateji uygulanabilecektir.