SDS - Sektörde Ders ve Staj Program

Sektörde Ders ve Staj (SDS) programının amacı, HEE ve UGMB Bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin bazı derslerini ve stajlarının tamamını son yarıyılda havayolu kuruluşlarında tamamlama imkanı verilmesi, bu sayede öğrencilere mezuniyet öncesi mesleki ve sektörel tecrübe kazandırılmasıdır.
SDS programı ilk olarak 2022-2023 bahar döneminde başlamıştır..


Tanıtım Broşürü

SDS programına ilişkin tanıtım broşürüne (link) vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.


Programa Dahil Olan Şirketler ve Toplam Kontenjan Durumu

Programa dahil olan şirketler ve kontenjanlar ilgili akademik yıl/dönem için ayrıca belirlenip duyurulmaktadır.

2023-2024 akademik yılı bahar dönemi için dahil olan şirketler:

  • MyTechnic (İstanbul)
  • Turkish Technic (İstanbul)
  • Pegasus Airlines (İstanbul-İzmir-Antalya)
  • SunExpress (Antalya-Ankara-İzmir)

 

SDS PROGRAMI İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR
2022-2023 akademik yılında yapılan protokollere istinaden SDS kapsamında aşağıda listesi verilen havayolu ve şehirlere kontenjan verilmişti:
 
  • MyTechnic (İstanbul)
  • Turkish Technic (İstanbul)
  • Pegasus Airlines (İstanbul-İzmir-Antalya)
  • SunExpress (Antalya-Ankara-İzmir)

Prokolollerde zaman içerisinde değişiklikler olabileceği, bu durumun havayolu ve istasyonlarda farklılıklara yol açabileceği dikkate alınmalıdır. 2023-2024 akademik yılı kontenjanları için duyurular takip edilmelidir.
Tercihlerde ilk değerlendirme 7. dönem sonu GNO'lara göre yapılmaktadır. GNO sıralamasına göre ilk tercihlerindeki havayolu ve şehir kontenjanları dışında kalan öğrenciler tercih ettikleri bir sonraki havayolu ve şehir için tercihte bulunan grubun GNO sıralamasına dahil olacaklardır.

Bunun yanında bazı havayollarının ilave şartları olabilmektedir. Dolayısıyla aynı zamanda bu şartların da sağlanması gerekmektedir.
Ücret, iş kıyafeti, yemek, apron kartı ve müsaitlik/uygunluk durumuna göre servis imkanları sağlanmaktadır.
  • Uçak Gövde ve Motor Bakımı için haftanın 1 günü UGB432 İşletmede Mesleki Eğitim dersi; haftanın geri kalan 4 günü staj olarak değerlendirilmektedir. Buna göre 14 hafta sonunda (14 iş günü / 112 saat) ders tamamlanmış olmakta, ancak 60 iş günü (480 saat) stajın tamamlanması için ilave 4 güne ihtiyaç bulunmaktadır.

  • Havacılık Elektrik ve Elektroniği bölümü için haftanın 2 günü HEE454 İşletmede Mesleki Eğitim dersi, haftanın geri kalan 3 günü staj olarak değerlendirilmektedir. Buna göre 14 hafta sonunda (28 iş günü / 252 saat) ders tamamlanmış olmakta, ancak 60 iş günü (480 saat) stajın tamamlanması için ilave 18 iş günü gerekmektedir.
Bununla birlikte havayolu şirketlerinin stajyer çalıştırma ve resmi tatil günlerinde çalışma usülleri arasında değişkenlikler olabilir. Verilen gün sayıları normal işgünü hesabı üzerinde yapılmış olup SDS programının daha erken veya daha geç tamamlanması mümkün olabilecektir.
SDS programına başvuruda bulunacak öğrencinin öncelikle mesleki seçmeli dersler, staj ve bitirme ödevleri dışında kalan tüm bahar dönemi derslerini başarı ile tamamlamış olması, ilaveten SDS için SHY-147 Temel Eğitim Yeterlilik Sertifikası şartlarını sağlıyor olması gerekmektedir. Eğer kontenjan kalırsa sertifika almayan öğrencilerin talepleri de değerlendirilebilir. Ancak öncelik sertifika şartlarını sağlayan öğrencilerdedir.
Bu sertifikayı alabilmeniz için, müfredatınızda SHY/SHT-147/66 kapsamında zorunlu ders statüsünde olan tüm derslere ilave olarak;
- UGMB bölümü öğrencilerinin (B1.1.) aşağıda listelenen mesleki seçmeli ders statüsündeki tüm dersleri alıp başarı ile geçmesi gerekmektedir:
  • UGB428 Uçak Bakım Pratikleri M7
  • UGB425 Uçak Bakım Pratikleri M11
  • UGB430 Uçak Bakım Pratikleri M17
  • UGB204 Hava Aracı Güç Sistemleri (TEİ/TUSAŞ) veya UGB206 Hava Aracı Güç Sistemleri (HUBF) (Eski ismi ile HYO216 TUSAŞ PROGRAMI)

- HEE bölümü öğrencilerinin (B2) aşağıda listelenen mesleki seçmeli ders statüsündeki tüm dersleri alıp başarı ile geçmesi gerekmektedir.
  • HEE440 Bakım Pratikleri M13-II
  • HEE442 Bakım Atölye Uygulamaları M13-II
  • HEE441 Bakım Atölye Uygulamaları M13-I
  • HEE449 Bakım Pratikleri M13-I

SDS kapsamında alınacak UGB432 İşletmede Mesleki Eğitim dersi UGB425 Uçak Bakım Pratikleri M11 dersinin genişletilmiş hali olduğu için ve HEE454 İşletmede Mesleki Eğitim dersi de M13 kodlu derslerin genişletilmiş hali olduğu için SDS programına katılacak öğrenciler ilgili derslerin karşılığını İşletmede Mesleki Eğitim dersleri kapsamında şirketlerde almış olacaklardır. Bununla birlikte öğrencinin gittiği istasyonlardaki iş süreçlerine/planlamalarına göre pratik eğitim kayıt defterlerinde yer alan taskların tamamlanamadığı durumlar da oluşabilmektedir. Böyle bir durumda program bitiminde talep eden öğrencilere yaz dönemi içinde, takvimi Fakülte tarafından belirlenmek üzere, okulumuz atölyelerinde ve/veya eğitim hangarında ilave olarak task tamamlama günleri planlanması gerekebilmektedir.
Hayır. Yapılan protokoller gereğince ders ve staj birlikte yürütülmektedir.
Bu dersler SDS kapsamında değerlendirilmemektedir. Ancak mezuniyetiniz için alınması zorunlu dersler olup SDS'ye katılmadan önce de alınabilir.
Takip eden güz döneminde SDS kapsamında alınan Mesleki Seçmeli ders yerine başka bir mesleki seçmeli ders seçmek ve zorunlu staj dersinin süresinden eksik kalan gün kadar staj tekrarı yapmak durumunda kalınmaktadır.
Derse ait değerlendirme:
  1. Bölüm değerlendirmesi (%50)
    • Rapor puanı (%25)
    • Sözlü sunum puanı (%25)
  2. Havayolu İşletmesi değerlendirmesi (%50)
şeklinde puanlanır. Detaylar "T.C. Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi HEE454 İşletmede Mesleki Eğitim / UGB432 İşletmede Mesleki Eğitim dersleri için Uygulama ve Değerlendirme Esasları"nda belirtilmektedir.